Hvorfor du bør begynne å danse

Det er ikke mye som er like bra for kroppen som dans, og det er få former for trening som kan sies å være like gøyal. Visst er det sunt å jogge og løfte vekter, men dansing er også underholdende og noe du ikke blir lei av. Du glemmer fort at det faktisk er en form for trening du holder på med når du danser, og en dansetime går utrolig raskt unna. Mestringsfølelsen dans byr på må heller ikke stikkes under en stol.

Dans er godt for kroppen, fordi det bygger opp muskulatur, gjør deg mer fleksibel og bedrer koordinasjonen din. Å danse er en måte å uttrykke følelser på, uansett hvilken type dans du danser. I tillegg er dans terapeutisk, da det motvirker angst, stress, depresjon og konsentrasjonsvansker. Endorfiner utløses når du holder på, slik at du får den naturlige lykkefølelsen.

Velger du å begynne med dansetrening, er dette en fin måte å komme seg i form på. Det kan selvfølgelig avhenge litt av hvordan dansetimene legges opp, men det er ikke uten grunn at dansere ofte har såpass veltrente og slanke kropper. Se bare på danseinstruktørene og hvor fleksible de ofte er. Det finnes heller ingen nedre eller øvre aldersgrense for å begynne å danse, og det gjøres av mennesker i alle aldre.

Tips til nybegynnere

Nærmest uansett hvor du bor vil det nok finnes et dansetilbud ikke så altfor langt fra deg. Husk at det også går an å ta videotimer over nett. Dette kan være et godt alternativ, særlig i begynnelsen, slik at du kan det grunnleggende når du skal begynne hos en instruktør. Er du usikker på om dans er for deg, kan du godt sjekke ut noen videoer på nett først, og danse til dem. Da vil du senere kunne gå til din første dansetime i den fysiske verden med litt bedre selvfølelse.

I begynnelsen er det rytmen og takten som er det viktigste. I et rom fullt av aspirerende dansere gjelder det for alle dansere å bevege seg samtidig. Selv om du kanskje gjør trinnene riktig hjelper det ikke hvis de gjøres i feil takt, da dette ødelegger harmonien i rommet. Som nybegynner er det derfor viktig å fokusere på å være synkronisert med instruktør og de andre danserne. Still deg gjerne et sted i midten blant de andre danserne. Dersom du står foran blir det vanskeligere å kopiere de andres bevegelser, og står du helt bak kan det bli vanskelig å se instruktøren.

Husk at når du lærer deg det grunnleggende for én type dans, blir det lettere å mestre andre dansetyper fremover. Derfor skal du ikke henge med hodet dersom du ikke umiddelbart finner et kurs for den type dans du ser for deg. Når du har fått dansen i deg, snapper du raskere opp koreografien og rytmen i andre typer danser. Husk også å ha på deg klær som er behagelig å gå i. Som regel finnes det egentlig ingen kleskode, men det er uansett lurt med sko med god demping i.

Fokuserer du på å trene smart, unngår du lettere skader når du danser. Å dra på koreografitimer er morsomt, men dansingen kan godt kompletteres med en form for styrketrening. Slik gir du deg best mulig sjanse til å unngå skader. Driver du for eksempel med vekttrening, yoga, pilates eller barre, er det et stort pluss. Men det viktigste for deg som danser, er selvfølgelig at du danser.