Varierte aktiviteter for en sunn livsstil

Noen begynner å trene for å komme i bedre form, andre ser med en gang konkurranseinstinktet stige til nye høyder. Plutselig er ikke maraton godt nok, for her skal man bli best i verden på hinderløp eller bli den beste til å danse. Det er ikke lenger nok å ha god helse som 50-åring, man skal også se ut som Arnold Schwarzenegger. Det er kanskje her den gyldne middelvei kommer inn, for det er mange hensyn å ta når man skal holde seg i form. Familielivet tar mye tid, men også det å vaske huset, besøke venner og jobbe.

Hvordan kan du komme i form og samtidig leve et sunt og godt liv? Vi skal se på noen aspekter som du kan tenke på når du skal begynne å trene eller kanskje ta det mer med ro i hverdagen.

Hverdagen har bare 24 timer

Det er kanskje i hverdagen du kjenner seg selv best, fordi det er mange forpliktelser du har. Det nytter ikke bare å gjemme seg bort i en mengde arbeid eller dra ut med venner når du selv vil. Du må også ta hensyn. Derfor må du bli veldig mye mer effektiv. Selv om døgnet bare har 24 timer, må du kanskje først og fremst tenke på hvile. Noen tror de ikke trenger å sove, men det kan du glemme her og nå. Søvnen blir aller best om du sørger for:

  • Å ha faste rutiner
  • At du drikker nok vann
  • Å avstå fra rusmidler

Dette reduserer behovet ditt for hvile. Nå får du tid til å trene, noe du kan gjøre før frokost og arbeid. Ikke klag om du ikke får tid til å trene og være sosial, når du kan danse med dine venner hele natta. Men kanskje du har underliggende sykdommer du ikke får bukt med? Oppsøk lege for å finne mer ut om det.

Variere hverdagen

Det er lett å bli sittende på kontoret på overtid flere ganger i uken. Sørg for å ta pauser hver time, gå trappen ned til toalettet og få frisk luft i bakgården. Slapp av med bingo.com for en stakket stund. Det gir hjernen noe annet å tenke på og du blir mer effektiv etterpå.

Variere dagene, en dag kan det holde med en god fottur med hunden, andre dager er en løpetur på 20 kilometer det du trenger. Spis variert og sunt kost med basisvarer. Ikke spis kjøttdeig til hver middag heller.

Lek litt hver dag

Du har kanskje fundert over at pensjonerte idrettsutøvere ikke alltid virker like pigge etter endt karrière. Mange av dem klarer ikke overgangen fra aktiv til passiv. Når konkurransedrivkraften forsvinner, mister de også gleden ved å trene. Trening bør derfor være en lek, like mye som en konkurranse. Når du leker gjør du treningen mindre farlig, og du kan til og med prestere bedre på denne måten. Akkurat som spill er lek, kan trening også bli det.

Lek og alvor

Trening, helse og livet generelt er alvor. Men du kan ikke bare tenke og filosofere heller. Du må utnytte det du har lært til å være effektiv i hverdagen. Sliter du med å sove, vil en lang løpetur gi effekt på energioverskuddet, og hjelper ikke det – les en bok. Spill noen runder på en spilleautomat fra Bingo.com, for da glir hjulspinn over til sauehopp. Og så er du plutselig i drømmeland. Du skal leke og ta ting alvorlig, men utad kan du være en lekende person. Innad vet du hva du trenger for et sunt og godt liv.

Hør på deg selv

Du vet selv best hva du trenger, og dette er viktig når du trener for bedre helse. Det er ikke sikkert du skal hoppe ut av senga klokken 05:30 for å løpe en mil før jobb, når du også har forpliktelser som å ta deg av hunden eller kjøre ungene til barnehagen. Kanskje kan du legge inn en økt på jobbens treningsrom og utnytte dagen enda bedre. For du kan ikke bare tenke på deg selv når du lever.